Boeken

Verschijnt in juni:

Henkie Heggenschaar verschijnt in juni bij uitgeverij Averbode

Verhaal voor DOREMINI

‘Een jasje voor Slechtweervandaag’, geschreven in opdracht van uitgeverij Averbode voor DOREMINI, het tijdschrift voor peuters en kleuters.

Een jasje voor Slecht-Weer-Vandaag


‘Brrr,’ rilt Slecht-Weer-Vandaag
‘Ik heb zo’n koude benen
mijn voeten lijken ijsjes
en ik heb kippenvel tot mijn tenen.’


‘Ga een rondje rennen
Of huppelen,’ zegt Piet
Maar hoe het paard ook dribbelt,
warme benen krijgt het niet.


‘Ga naast de kachel zitten,
trek een dekentje om je heen.
Wat het paardje ook probeert,
het blijft koud, van top tot teen.


‘Ik denk dat ík kan helpen,’
zegt de Sint erg blij.
‘want toevallig dat ik
heel, heel, héél graag brei.’


De Sint gaat aan de slag
met breipennen en wol
hij steekt in, slaat om en huppakee
weer een rijtje vol.


Het paard kijkt nieuwsgierig toe,
weer een lapje klaar.
‘Ziezo,’ zegt de Sint tevree.
En nu passen maar!’


Sokken, sjaal en warmers
voor de benen en de oren
en een jas én een muts
met een strik van voren.


Slecht-Weer-Vandaag is aangekleed.
Wil jij weten wat hij ervan vindt?
‘Ik heb het heerlijk warm,’ juicht hij.
En kijk, ik lijk sprekend op de Sint!’

De boeken hieronder zijn te bekijken en te bestellen via www.borre.nl.

De reus ziet sterretjes

Er ligt een grote, dikke reus op straat. Hij ligt dwars over de weg. Zijn hoofd ligt op de stoep en het lijf op straat. Niemand kan er meer langs. Nieuwsgierig komen de mensen dichterbij. Maar als de reus overeind komt, deinzen ze achteruit. ‘Au, au. Mijn hoofd doet pijn,’ huilt de reus en hij wrijft over een dikke bult op zijn hoofd. ‘Ik zie sterretjes. Ik wil naar huis, naar Reuzenland. Kunnen jullie me alsjeblieft helpen?’

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Christine Thau
ISBN: 978-90-8922-116-2

Het hondje zonder staartje

Er was eens een hondje zonder staartje. De andere honden plaagden hem ermee. ‘En een baasje vind je ook niet,’ riepen ze, ‘want wie wil nu een hondje zonder staartje.’ Ik moet een staart vinden, dacht het hondje, dan komt alles goed. Zo ging het hondje op weg. Op zoek naar een staart.

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Jeroen Heeman
ISBN: 978-90-8922-064-6

Het ijzeren monster

Mies ligt in het gras bij een grote paddenstoel. Opeens stappen er uit de paddenstoel een klein mannetje en een klein vrouwtje naar buiten. ‘Kabouters?!’ Mies springt overeind. ‘Kijk uit!’ roept het mannetje. ‘Zo meteen vertrap je ons huis. Je bent al net zo gevaarlijk als het ijzeren monster.’ Nu wordt Mies nieuwsgierig. ‘Het ijzeren monster?’

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Wouter Tulp
ISBN: 978-90-8922-043-1

Slaapkop Koen

Loes en Koen mogen vanmiddag van juf Els in de poppenhoek spelen. Koen speelt het kind en Loes is de vader. Kind Koen is ziek en papa Loes brengt hem thee. Maar dan ligt Koen met zijn ogen dicht en zijn mond open te snurken! Is hij nou zomaar in slaap gevallen?

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Femke de Roos
ISBN: 978-90-8922-035-6

Zwemles

Joppe heeft zwemles. Als hij tot het zwarte tegeltje onder water kan zwemmen, mag hij van badmeester Jan afzwemmen voor zijn A-diploma. Onder water zwemmen vindt Joppe helemaal niet leuk. Je kunt dan niet ademen. Hij is er ook helemaal niet goed in. Hoe moet dat nou? Gelukkig heeft de opa van Joppe een bijzondere oplossing.

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Joppe Rovers
ISBN: 978-90-8922-041-7

De kies van draak Dries

Draak Dries zit op de berg. Hij huilt. ‘Au, au,’ snikt hij. ‘Mijn kies doet pijn.’ De mensen uit het dorp roepen: ‘Ga weg, draak!’ Ze zijn bang, want soms niest Dries vuur. Draak Dries gaat op zoek naar hulp. Hij loopt door het bos. ‘Ga weg!’ roepen de dieren. ‘Zo meteen staat ons bos in brand.’ Verdrietig loopt Dries verder. Wie zal hem helpen?

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Harm Goslink Kuiper
ISBN: 978-90-8922-085-1

Reus Warbol

Reus Warbol woont in het bos. Hij heeft geen huis. Hij is te groot. Vandaag kijkt hij sip. ‘Wat is er?’ vraagt Mila de mus. ‘Ik loop tegen alles aan. Mijn neus is al blauw.’ ‘Dat komt door je haar,’ zegt Mila. ‘Het is te lang. En het hangt voor je ogen. Je moet naar de kapper.’ Maar kapper Karel heeft een kleine winkel. Dat past nooit!

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Jelle Gijsberts
ISBN: 978-90-8922-087-5

Siep gaat naar China

Siep en Sasse spelen in de tuin. Siep haalt een schep uit de schuur. Hij graaft een gat. Midden in de tuin. ‘Wat doe je?’ vraagt Sasse. Ze kijkt naar de berg zand. ‘Ik graaf een gat,’ zegt Siep. ‘Naar de andere kant van de aarde. Naar China.’ ‘Dat lukt je nooit,’ zegt Sasse. Maar Siep graaft gewoon door. ‘Oh jawel, hoor,’ zegt hij. ‘Let maar op.’

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Idris van Heffen
ISBN: 978-90-8922-095-0

De grijze stippenziekte

Daan en Lisa zijn een tweeling. Ze hebben bolle wangen vol met sproeten. Ze houden erg van tellen. Op een dag heeft Lisa een idee. Ze wil de sproeten van Daan tellen. ‘…vijftien, zestien… Nou weet ik het niet meer,’ zucht Lisa. ‘Die sproeten lijken allemaal op elkaar.’ Opeens krijgt ze een idee. Ze pakt een zwarte stift…

Auteur: Sandra Israel
Illustrator: Lobke van Aar
ISBN: 978-90-8922-103-2

In opdracht van peuteropvang Heerlen